Här kan du läsa om Guds story          Andakt          Berättelser från människors liv          Frågor om kristen tro         Kolla in olika videoklipp eller lyssna på musik och lyssna på gudstjäster          Om oss

Har vetenskapen bevisat att Gud inte finns?
När man talar om bevis inom vetenskapen talar man inte om vattentäta 100% fakta utan snarare om goda skäl. Det finns snarare goda skäl att tro att det finns något större som faktiskt ligger bakom vår värld och vårt universum än att allt bara skulle en tillfällighet. Albert Einstein, en av de smartaste människor som någonsin bevandrat denna jorden, sa vid ett tillfälle: ”Den som ser universums perfektion och ändå förnekar Guds existens är en dåre.” Ju mer mänskligheten förstår om universums enorma komplexitet ser vi att chansen för att allt bara är en slumpmässig sammansättning av partiklar sjunker.
    Forskning har kommit fram till att vi som människor använder ungefär 3% av vår hjärnkapacitet. Trots detta skapar vi helt otroliga saker som tex flygplan som färdas i luften i hundratals km/h, och vi skapar kommunikationsvägar som gör det möjligt att tala med människor miljontals kilometer bort. Listan kan göras oändligt lång på vad människan lyckats konstruera trots att vi bara använder ca 3% av våra hjärnor, tänk bara hur världen hade sett ut om vi kunde använda 80%, 90% eller 100%. Helt enkelt är det mer orimligt att tro att vi bara har utvecklades helt slumpmässigt från encelliga organismer (amöbor) än att tro att vi är designade sjukt välplanerat och avancerat.
    Å andra sidan kan man inte heller på ett vetenskapligt sätt bevisa Guds existens. Man kan inte ta in Gud i ett laboratorium och fastställa att han finns, men detta betyder inte att det inte finns goda skäl för att tro på en designer bakom denna komplexa skapelse och man behöver verkligen inte vara dum för att tro att det skulle vara Gud som faktiskt ligger bakom det vi ser omkring oss, det är Einstein ett bevis på.
    Kort sagt har vetenskapen faktiskt inte bevisat att Gud inte existerar så att tro att man borde lägga Gudstron på hyllan pga att vetenskapen har bevisat att Gud inte existerar är inte att rekommendera. Vänta inte på att du ska få 100% vattentäta bevis på Guds existens, Gud har gett oss förstånd och med vårt intellekt kan vi ana att Gud finns men det sista steget till Gud måste vi ta i tro.

Sammanfattning: Goda skäl att tro på Gud:
 • Allt vi ser runt omkring oss (partiklar) kommer någonstans ifrån. Big bang ger ingen förklaring till det.
 • Den extrema komplexiteten i universum
 • Människors egna erfarenheter av övernaturlighet i sitt liv.
 • Hur vet jag att Bibeln är sann?
  Vad är skillnaden mellan kristendom och andra religioner?
  Kan man vara kristen utan att gå i kyrkan?
  Hur kan världen vara så ond om Gud är så god?
  Har vetenskapen bevisat att Gud inte finns?
  Vad förväntar sig Gud av mig?
  Finns det bevis för Guds existens?
  Varför ska man bli förlåten?

  Se även
  En hemsida om vetenskap från ett kristen perspektiv.